כמויות:
בְּאפֶן תָדִיר – חֲדָשות לִבְקָרִים/ לא אַחַת/ לְעִתִּים מִזְדַּמְּנות
שָכִיחַ – שָגוּר/ נִפְרָץ/ רווֵחַ/ מִן הַמִּנְיָן/ כעפר הארץ
נָדוש – שִגְרָתִי/ שבלוני
נָדִיר– יְקַר הַמְּצִיאוּת
הַרְבֵּה – רִבּוא/ רְבָבָה/ לְמַכְבִּיר
לְפָחות – לְמִצְעָר / לְמִזְעָר
קְצָת – קרֶט/ קָרְטוב/ קַמְצוּץ/ כַּזַּיִת/ טֶפַח/ קִמְעָה
שַבְרִיר – פֶּלַח/ רְסִיס/ שְבָב/ נֶתֶז
כלי תחבורה:
אַפִּרְיון – קרון הנישא ע”י בני אדם
כֶּבֶשׁ – סולם מדרגות כמו במטוס
פרטי לבוש:
אִמְרָה – שולי הבד – חוצֶן
אַשְפָּרָה – גימור האריג
בֶּגֶד – כְּסוּת/ סוּת
בִּגְדֵי חֲמוּדות – בגדים מכובדים
בִּגְדֵי שְׂרָד – מַדִּים
גְּדִיל – צִיצִית
גְּלִימָה – אִצְטְלָה/קַפְטָן
גֶּרֶב – פֻּזְמַק
ז’קט – אַדֶּרֶת/ סָגִין (מעיל צבאי)/ מִכְנָף/ מותְנִית/ מִקְטורֶן/ שִכְמִיָּה/ זִיג/ לְסוּטָה
חור הַמַּחַט – קוף
חֲפָתִים – מאין אטבים לדש השרוול
כּובַע – מִגְבַּעַת/ שָבִיס, שְבִיל בַּשֵּיעָר – פְּסקֶת
כִּישור – קנה עליו מלפפים חוטי צמר, פֶּלֶךְ
כְּפָפָה – כְּסָיָה
כֶּתֶר – נֶזֶר/ עֲטָרָה
לָבוּש – עוטֶה
מַגָּפַיִם – עַרְדָּלַיִם
נַעֲלֵי בַּיִת – אַנְפִּילָאות/ דַּרְדָּסִים
עֵירום – עֶרְיָה/ מער/ מערומים
צָעִיף – רְדִיד/ פְּרוּזְמָא/ רְעָלָה/שָל
שִמְלָה– שַלְמָה
שׂרוךְ – שנֶץ
תַּכְשִיט – אֶצְעָדָה/ עֲדִי/ צָמִיד/ מַשְׂכִּית (שְׂכִיָּה)/ רביד
ברחוב:
מַחְסום – מִתְרָס/ בָּרִיקָדָה/ זְמָם (מחסום פה)
כביש – עורק תנועה/ משעול/ נתיב/ תוואי
חקלאות:
אֵבוּס – כלי להאכלת בהמות
אבני ריחיים – שֶכֶב רֶכֶב
אֲלוּמָה – אֲגוּדַת שִבּולִים/ עָמִיר/ עמֶר
אָסָם– מַמְגּוּרָה/ אַמְבָּר/ מַטְמוּרָה/ גּורֶן/ מַתְבֵּן
אָפִיל – פרי שאחר להבשיל
בּסֶר – פרי שעוד לא הבשיל
גָּדִיש – עֲרֵמַת תְּבוּאָה
גֵּז – פעולת גזיזת צמר הכבשים
גֶּשֶם – מָטָר/ יורֶה (הראשון)/ מַלְקוש (האחרון)/ רַָבִיב, עָנָן – עָב/ נָשִׂיא
גַּת – הבור בו מכינים את היין
שִכּור – שָתוּי/ מְבוּשָם/ הֲלוּם יַיִן/ מְבוּסָם/ בְּגִילוּפִין/ סובֵא/נָתַן עֵינו בַּכּוס
שאינו שיכור – פִּכֵּחַ, לחלוץ- לשחרר פקק בקבוק (יין בעיקר),
פקק – מגופה
דְּבֵלָה (תאנה מיובשת) – בְּכורָה/ גְּרוגֶרֶת/ צֶמֶל (תאנה בשלה)
דָּגָן – דּחַן/ קָמָה/ שִבּלֶת/ בָּר
דַּיִש –הפרדת גרגרי התבואה מן השיבולים, כלי עבודה לדיש- מורָג
חַקְלַאי– יוגֵב/ חַוַּאי/ אַגְרונום (מומחה לחקלאות), כּורֵם – שעובד בכרם
טַל – רְבִיבִים/ רְסִיסֵי לַיְלָה
יַיִן – תִּירוש/ חֶמֶר
מַגָל– חֶרְמֵש/ מַזְמֵרָה (לִזְמר – לִקצוץ עֲנָפִים)
מַגְרֵפָה – מָגוב
מוץ – קְלִפַּת הַגַּרְגְּרִים של הדגנים
זָג – הקליפה הדקה של הענב
מִיץ – עָסִיס.
מַכְתֵּש ועֱלִי – כלים לכתישה (ידית וקערה בהתאמה)
מְדוכָה = מכתש
עֲרימה – גל/ תֵּל/ חַשְרָה/ צֶבֶר/ גְּבָב
צְבִיר – אֶשְכּול/ קְבוּצָה
אָסַף – לִקֵּט/ קושֵש/ גִבֵּב/ צָבַר
צִיפָה – בשר הפרי
קָטִיף– סוגים:
מָסִיק (זיתים)
בֵּית בַּד – מתקן לסחיטת שמן
יִצְהָר – שמן טרי
אֲרִיָּה (תאנים/דבש)
בָּצִיר (ענבים)
גָּדִיד (תמרים)
רְדִיָּה (דבש)
שָׂדֶה – אָפָר/ כַּר דֶּשֶא/ מִרְעֶה/ אָחוּ/ בָּר/ נִיר/ שְדֵמָה/ כְּרָ
מקשה – שדה לגידול אבטיחים ודלועים
בָּתָה – שדה מוזנח ושומם/ זיבורית
עִי (עי חורבות)
שֶלֶף – שָׂדֶה שֶנִּקְצַר
חָרָבָה – אֲדָמָה יְבֵשָה, יַבָּשָה, אֲדָמָה סִלְעִית – אַדְמַת טְרָשִים
שֶטַח גָּדוּר – עֲזָרָה/ קַרְפִּיף
סִקּוּל – הוצָאַת אֲבָנִים מֵהָאֲדָמָה
עִשּוּב – עקירת עשבים רעים (ניקוש עשבים)
שוקֶת – כלי להשקיית בהמות
תֶּבֶן – קַש מָעוּךְ (גְּבָבָה)
צמחייה:
גַּלְעִין – גַרְעִין (לוּז)/ חַרְצָן/ לִבָּה
יַעֲרָה – חַלַּת דְּבָש
לַחְלוּחִיּוּת – טַחַב/ אֵזוב.
נָבוּל – כָּמוּש/ מצומק/ צָפוּד
עָנָף– עפִי (עפאים)/ שֵבֶט/ נֶצֶר/ בַּד/ זַלְזַל/ זֶרֶד/ פּארָה/ זְמורָה/ שָׂרִיג/ יִחוּר/ קְנוקֶנֶת
צַמֶּרֶת – אָמִיר/ נוף