כמויות:

בְּאפֶן תָדִיר – חֲדָשות לִבְקָרִים/ לא אַחַת/ לְעִתִּים מִזְדַּמְּנות

שָכִיחַ – שָגוּר/ נִפְרָץ/ רווֵחַ/ מִן הַמִּנְיָן/ כעפר הארץ

נָדוש –  שִגְרָתִי/ שבלוני

נָדִיר– יְקַר הַמְּצִיאוּת

הַרְבֵּה – רִבּוא/ רְבָבָה/ לְמַכְבִּיר

לְפָחות – לְמִצְעָר / לְמִזְעָר

קְצָת – קרֶט/ קָרְטוב/ קַמְצוּץ/ כַּזַּיִת/ טֶפַח/ קִמְעָה

שַבְרִיר – פֶּלַח/ רְסִיס/ שְבָב/ נֶתֶז

כלי תחבורה:

אַפִּרְיון – קרון הנישא ע”י בני אדם

כֶּבֶשׁ – סולם מדרגות כמו במטוס

פרטי לבוש:

אִמְרָה – שולי הבד – חוצֶן

אַשְפָּרָה – גימור האריג

בֶּגֶד – כְּסוּת/ סוּת

בִּגְדֵי חֲמוּדות – בגדים מכובדים

בִּגְדֵי שְׂרָד – מַדִּים

גְּדִיל – צִיצִית

גְּלִימָה – אִצְטְלָה/קַפְטָן

גֶּרֶב – פֻּזְמַק

ז’קט – אַדֶּרֶת/ סָגִין (מעיל צבאי)/ מִכְנָף/ מותְנִית/ מִקְטורֶן/ שִכְמִיָּה/ זִיג/ לְסוּטָה

חור הַמַּחַט – קוף

חֲפָתִים – מאין אטבים לדש השרוול

כּובַע – מִגְבַּעַת/ שָבִיס, שְבִיל בַּשֵּיעָר – פְּסקֶת

כִּישור – קנה עליו מלפפים חוטי צמר, פֶּלֶךְ

כְּפָפָה – כְּסָיָה

כֶּתֶר – נֶזֶר/ עֲטָרָה

לָבוּש – עוטֶה

מַגָּפַיִם – עַרְדָּלַיִם

נַעֲלֵי בַּיִת – אַנְפִּילָאות/ דַּרְדָּסִים

עֵירום – עֶרְיָה/ מער/ מערומים

צָעִיף – רְדִיד/ פְּרוּזְמָא/ רְעָלָה/שָל

שִמְלָה– שַלְמָה

שׂרוךְ – שנֶץ

תַּכְשִיט – אֶצְעָדָה/ עֲדִי/ צָמִיד/ מַשְׂכִּית (שְׂכִיָּה)/ רביד

ברחוב:

מַחְסום – מִתְרָס/ בָּרִיקָדָה/ זְמָם (מחסום פה)

כביש – עורק תנועה/ משעול/ נתיב/ תוואי

חקלאות:

אֵבוּס – כלי להאכלת בהמות

אבני ריחיים – שֶכֶב רֶכֶב

אֲלוּמָה – אֲגוּדַת שִבּולִים/ עָמִיר/ עמֶר

אָסָם– מַמְגּוּרָה/ אַמְבָּר/ מַטְמוּרָה/ גּורֶן/ מַתְבֵּן

אָפִיל – פרי שאחר להבשיל

בּסֶר – פרי שעוד לא הבשיל

גָּדִיש – עֲרֵמַת תְּבוּאָה

גֵּז – פעולת גזיזת צמר הכבשים

גֶּשֶם – מָטָר/ יורֶה (הראשון)/ מַלְקוש (האחרון)/ רַָבִיב, עָנָן – עָב/ נָשִׂיא

גַּת – הבור בו מכינים את היין

 שִכּור – שָתוּי/ מְבוּשָם/ הֲלוּם יַיִן/ מְבוּסָם/ בְּגִילוּפִין/ סובֵא/נָתַן עֵינו בַּכּוס

                   שאינו שיכור – פִּכֵּחַ, לחלוץ- לשחרר פקק בקבוק (יין בעיקר),

                    פקק – מגופה

דְּבֵלָה (תאנה מיובשת) – בְּכורָה/ גְּרוגֶרֶת/ צֶמֶל (תאנה בשלה)

דָּגָן – דּחַן/ קָמָה/ שִבּלֶת/ בָּר

דַּיִש –הפרדת גרגרי התבואה מן השיבולים, כלי עבודה לדיש- מורָג

חַקְלַאי– יוגֵב/ חַוַּאי/ אַגְרונום (מומחה לחקלאות), כּורֵם – שעובד בכרם

טַל – רְבִיבִים/ רְסִיסֵי לַיְלָה

יַיִן – תִּירוש/ חֶמֶר

מַגָל– חֶרְמֵש/ מַזְמֵרָה  (לִזְמר – לִקצוץ עֲנָפִים)

מַגְרֵפָה – מָגוב

מוץ – קְלִפַּת הַגַּרְגְּרִים של הדגנים

זָג – הקליפה הדקה של הענב

מִיץ –  עָסִיס.

מַכְתֵּש ועֱלִי – כלים לכתישה (ידית וקערה בהתאמה)

                      מְדוכָה = מכתש

עֲרימה – גל/ תֵּל/ חַשְרָה/ צֶבֶר/ גְּבָב

צְבִיר – אֶשְכּול/ קְבוּצָה

אָסַף – לִקֵּט/ קושֵש/ גִבֵּב/ צָבַר

צִיפָה – בשר הפרי

קָטִיף– סוגים:

מָסִיק (זיתים)

בֵּית בַּד – מתקן לסחיטת שמן

יִצְהָר – שמן טרי

אֲרִיָּה (תאנים/דבש)

בָּצִיר (ענבים)

גָּדִיד (תמרים)

רְדִיָּה (דבש)

שָׂדֶה –  אָפָר/ כַּר דֶּשֶא/ מִרְעֶה/ אָחוּ/ בָּר/ נִיר/ שְדֵמָה/ כְּרָ

מקשה – שדה לגידול אבטיחים ודלועים

בָּתָה – שדה מוזנח ושומם/ זיבורית

עִי (עי חורבות)

שֶלֶף – שָׂדֶה שֶנִּקְצַר

חָרָבָה – אֲדָמָה יְבֵשָה, יַבָּשָה, אֲדָמָה סִלְעִית – אַדְמַת טְרָשִים

שֶטַח גָּדוּר – עֲזָרָה/ קַרְפִּיף

סִקּוּל – הוצָאַת אֲבָנִים מֵהָאֲדָמָה

עִשּוּב – עקירת עשבים רעים (ניקוש עשבים)

שוקֶת – כלי להשקיית בהמות

תֶּבֶן – קַש מָעוּךְ (גְּבָבָה)

צמחייה:

גַּלְעִין –  גַרְעִין (לוּז)/ חַרְצָן/ לִבָּה

יַעֲרָה – חַלַּת דְּבָש

לַחְלוּחִיּוּת – טַחַב/ אֵזוב.

נָבוּל – כָּמוּש/ מצומק/ צָפוּד

עָנָף– עפִי (עפאים)/ שֵבֶט/ נֶצֶר/ בַּד/ זַלְזַל/ זֶרֶד/ פּארָה/ זְמורָה/ שָׂרִיג/ יִחוּר/ קְנוקֶנֶת

צַמֶּרֶת – אָמִיר/ נוף

בחזרה לעמוד הראשי של המילון